Scroll to top

Je doet wat je denkt.

Als je corona-maskers wil zien , dan zie je ze.

Als je depressieve mensen wil zien, dan zie je ze. Wil je gelukkige mensen vinden, dan vind je ze.

Waar je je op focust, zal ook gebeuren.

Zo werkt ons brein: het is voorgeprogrammeerd.

Op zich kan je daar mee leven: het is oké om sommige dingen zomaar, uit reflex, te doen. Het zou anders wel  heel lastig zijn om voor elke seconde die komt, te moeten beslissen wat je gaat doen.

Toch gaan mensen veel uit van vooroordelen: ze zien iets gebeuren en maken dan hun eigen besluiten, zonder die gedachten te toetsen. Dat is spijtig.

Bovendien reageren mensen soms  niet  terwijl  ze eigenlijk niet akkoord gaan met iets wat hen wordt aangerekend.  Ze gaan op dat moment liever de confrontatie uit de weg en  maken hun eigen hersenspinsels.  Nadien echter blijven ze met een frustratie zitten.

Toch kan je dat veranderen, gelukkig maar!

Daarvoor moet je eerst analyseren wat bij jou de vooroordelen en frustraties zijn,  dan weten wat je wil veranderen en dan oefenen dat die nieuwe focus een gewoonte wordt.

In de Transactionele Analyse (TA) zitten jouw ideeën over  je gedrag in de wereld in een stuk van je brein dat de Ouder (Parent) wordt genoemd.  Deze inhoud veranderen wordt  “reparenting” genoemd.  Het gevolg van deze verandering is dat je je minder gaat laten leiden door inefficiënt gedrag. Je bereikt dan meer  je doelen wat je naast voldoening ook positieve energie oplevert.

Deze energie op zich kan je dan weer stimuleren naar een nog positievere houding.

Jijzelf bent dus het werkstuk en het doel is dat jij opgePIPt wordt!

We use cookies to give you the best experience.