Scroll to top

Automobilisten mogen niet onder invloed zijn wanneer ze rijden. Er kunnen  anders dramatische  dingen gebeuren! Eigenlijk kan je verder gaan: ze zouden ook niet” gefrustreerd” mogen rondrijden.

Dit trek ik graag door:  zowel binnen als buiten  het verkeer zouden mensen niet gefrustreerd mogen rondlopen. En toch kennen we  er genoeg  voorbeelden van  en ook verhalen van wat er dan gebeurt. Bovendien zitten we zelf ook met kleine of grote  frustraties.

De gevolgen hiervan zijn verregaand: ze kostten je energie in de vorm van opgekropte gevoelens die je eigen gezond functioneren en dus je geluk beletten en die je verhinderen  om positief en respectvol met anderen om te gaan.

Als je weet wat  frustraties zijn, kan je ze beter verminderen.

Belangrijk is het inzicht dat we sommige frustraties zelf zoeken. Daar is een psychologische reden voor, die in de TA (Transactionele Analyse) het script wordt genoemd.

 Met dat inzicht kan je verschillende frustraties al leren vermijden.

Daarnaast zijn er de vervelende situaties waar je zelf niet voor zorgt maar waar je misschien nog niet goed op reageert en dan gefrustreerd achterblijft. In deze gevallen kan je leren om op een respectvolle manier je mening te uiten zodat de frustraties niet bij jou blijven hangen.

Hiervoor denk ik aan het gebruik van je eigen ego-toestanden: Ouder, Volwassene en Kind ook basisbegrippen vanuit de TA.

 Blijf dus niet met frustraties of irritaties zitten, er zijn veel leukere dingen te doen in dit leven!

We use cookies to give you the best experience.